Mladima za kupovinu njiva kredit na 20 godina, kamata dva odsto

Poljoprivrdenici mlađi od 45 godina, čija su gazdisntva upisana u Registar najmanje dve godine, mogu da od Poštanske štedionice zatraže kredit za kupovinu poljoprivrednog zemljišta s kamatom dva odsto.

Naime, pre nekoliko dana otvorena je ova kreditna linija, shodno memorandumu koji su u maju 2019. potpisali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić.

Poljoprivrednici ovaj zajam mogu da dobiju sa rokom otplate do 20 godina, s tim da je grejs period do 12 meseci. Kredit se otplaćuje u jednakim mesečnim anuitetima.

Na konkurs mogu da se prijave i članovi poljoprivrednih gazdinstava, ne samo nosioci, ali je uslov da su gazdinstva starija od dve godine. Iznos kredita je 5.000 do 200.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Prilikom lanjskog potpisivanja ugovora sa Poštanskom štedionicom ministar Nedimović  je objasnio da to praktično znači da će ukoliko neko želi da kupi dva-tri hektara, to moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima, dobije grant od države od 12.000 evra, zasadi oblačinsku višnju, lešnik, uspostavi plasteničku proizvodnju i stane na svoje noge.

Neki od uslova koje poljoprivrednici treba da ispune su da su platili sve poreze ili da im je odobren reprogram tih obaveza. Potrebno je i da su kreditno sposobni i da imaju namenski račun gazdisntva u banci.